cappuccino serveren aan vrouw

Een cappuccino is misschien wel een van de meest bekende koffiesoorten. Dat is ook helemaal niet zo gek; de zachte en romige smaak spreekt veel mensen aan. Wanneer u een horecazaak hebt, zult u vast veel bestellingen met een cappuccino binnenkrijgen. Het serveren van een goede, traditionele cappuccino verrast klanten en laat ze optimaal genieten.  

Wilt u ook een lekkere, traditionele cappuccino maken? We laten zien hoe het moet!

Verschil cappuccino, latte macchiato en koffie verkeerd

Een cappuccino wordt vaak verward met een koffie verkeerd of een latte macchiato. Toch zit er een duidelijk verschil tussen de koffiesoorten. Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een deel gestoomde melk en een deel melkschuim. Een latte macchiato is ook gemaakt van espresso en warme melk, maar in een andere volgorde en verhouding. Een koffie verkeerd is al helemaal anders dan een cappuccino. Hierbij wordt de melk namelijk niet opgeklopt en wordt er zwarte koffie in plaats van espresso gebruikt.

Ingrediënten voor een cappuccino

Niet alleen de manier van bereiden is belangrijk voor de smaak van de cappuccino. De ingrediënten spelen ook een erg grote rol. Vooral koffieliefhebbers zullen direct het verschil in kwaliteit herkennen. Zorg daarom voor smakelijke ingrediënten van goede kwaliteit. 

Cappuccino op schotel met lepel

Welke koffiebonen gebruiken voor een cappuccino?

Welke koffiebonen u het beste kunt gebruiken voor een cappuccino, hangt af van uw smaakvoorkeur. Wanneer u houdt van een prettig bittertje, is bijvoorbeeld de Miko Dolce een goede keuze. Wanneer u juist van een volle koffie zonder een bittere smaak houdt, is de Miko Supremo D’oro geschikt. Voor een deskundig advies over smaken koffiebonen, kunt u contact met ons opnemen

Welke melk gebruiken voor een cappuccino?     

Volle, koude melk van ongeveer 4 °C is het beste om te gebruiken voor het maken van een cappuccino. Dit komt doordat deze vette melk veel eiwitten bevat. Deze eiwitten voorkomen dat de bellen kapot gaan. Daarnaast zorgt het vet in de melk voor mooi, vloeibaar melkschuim. 

Hoe maakt u een cappuccino?

Het maken van een traditionele, lekkere cappuccino bestaat uit verschillende stappen. Het vereist wat geduld en nauwkeurigheid. Daarnaast is het maken van de lekkerste cappuccino vooral een kwestie van oefenen. Hoe vaker u het doet, hoe beter het gaat. Uiteraard kunt er ook voor kiezen om wat te experimenteren met de ingrediënten. Op deze manier ontdekt u zelf welke cappuccino voor u het lekkerst is.

Espresso zetten

De eerste stap is het zetten van de espresso. Maal de bonen met een koffiemolen. De gemalen bonen doet u vervolgens in de koffie tamper. Druk dit goed aan, zodat de koffie blijft zitten wanneer u de tamper ondersteboven houdt. Stamp de koffie echter niet te hard aan. Draai de tamper in de koffiemachine en zet binnen vier seconden de machine aan. Doet u dit later, dan zal de koffie de koffie verbrand zijn. 

Wanneer de espresso een hazelnootkleurige laag heeft, weet u dat de koffie goed is doorgelopen.

Melk opschuimen

Vul het kannetje met melk tot het begin van het tuitje. Laat het stoompijpje op het koffieapparaat eerst voorstomen. Pas hierbij op dat u zich niet verbrandt. 

Na het voorstomen zet u het stoompijpje rechtop, zodat er een kleine hoek ontstaat. Breng het stoompijpje tot net onder het oppervlak van de melk. Nu kunt u apparaat aanzetten. Wanneer de onderkant van de kan warm wordt, kunt u het pijpje verder in de melk doen, waardoor er een draaikolk ontstaat en hou dit drie seconden zo vast. Vervolgens kunt u het kannetje er onder weghalen. 

cappuccino maken met melk

Nu kunt u de melk walsen. Dit doet u door de kan op een vlakke ondergrond te zetten en vanuit uw pols de kan laten ronddraaien. Op deze manier verdwijnen de bellen en gaat de melk glimmen. Schenk de melk vervolgens over in een ander kannetje, tot weer het begin van het tutje. Op deze manier komt er een gelijke hoeveelheid schuim en melk in de cappuccino.

Cappuccino samenstellen

Als de espresso en de melk klaar zijn, kunt u beginnen met het samenstellen van de cappuccino. Dit doet u door de melk over de espresso te schenken. Met Latte art kunt u mooie figuren maken. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het klassieke figuurtje; begin het inschenken hoog en ga dan naar beneden. Schud vervolgens de kan lichtjes rond en ga weer omhoog.

Serveer de cappuccino eventueel in een kop van porselein met een ronde bodem. Serveer cappuccino aan uw klanten of drink het zelf lekker op!

Cappuccino leren maken?

Wilt u, of uw werknemers cappuccino’s leren maken? Bij Miko Koffie geven we regelmatig trainingen over het maken van lekkere, traditionele koffie en thee. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Categories: